Marathon des Sables – Utrustning

Här kommer en lite redogörelse över allt jag hade med mig ner till Marocko.
Obligatorisk utrustning 

Ryggsäck:
Testade tre olika ryggsäckar innan jag till sist bestämde mig för Ultimate Direction Fastpack 20. En fantastisk ryggsäck med massa små smarta lösningar så allt jag behövde fick plats utan problem. Ett enda stort fack och en öppen fick på utsidan där man vill kan ha grejer man vill komma åt snabbt. Två fickor för vattenflaskor på bröstremmarna.

De andra två jag testade var WAA Ultrabag 20L och Haglöfs Gram Comp 25L men dessa föll bort av olika anledning: Haglöfs var fruktansvärt lätt men saknade fodring på ryggen vilket gjorde det obekvämt att springa med full packning, lösningen för vattenflaskor var inte heller optimal.
WAA är en specialdesignad väska för just MdS och liknande lopp men oerhört tung, runt 1.2kg. Magväska och många remmar som måste justeras innan den blir perfekt.

Sovsäck:
Sea to Summit Spark II
Vikt gick före pris när jag valde sovsäck och det blev även det dyraste inköpet. I storlek Reg väger den 464g och den fungerade alldeles utmärkt. Komforttemperatur ligger på +7

Liggunderlag:
Valet stod mellan Therm-A-Rest Z-Lite Sol och Therm-A-Rest Neoair X-Lite. Gammal hederlig matta vs. uppblåsbart. Jag valde efter några testnätter att använda det uppblåsbara.
En god natts sömn är så mycket mer värt än de gram jag hade sparat om jag valt annorlunda. Viktigt att vara noggrann med var man lägger underlaget då det blåser runt mycket tistlar.
Hade med mig en Exped Air Pillow, 47g men den blåste bort redan första natten, rookie mistake.

Kök:
Körde allt i titan för att hålla vikten nere. Esbit Fuel Stove, Esbit sked och mugg från Lifeventure, 85,5g för alla tre. En lång sked är att rekommendera så man inte blandar mat med smutsiga fingrar.
Till ”spisen” använder man bränsletabletter, antingen 4g eller 14g. Jag tog med 2*4g/dag och fyra stycken i reserv. Vattnet blir varmt nog för att värma maten men inte mer än så.
Kan vara bra att ta med en bit folie för att skapa lite vindskydd men det går att använda väskan till det också

Pannlampa:
Jag valde att ta med en Black Diamond Ion, 46g och 70L. Den är i svagaste laget under den långa dagen då man var ute hela natten.

Kniv:
Tänkte att det kunde behövas sax under veckan så jag tog med en liten Victorinox Tomo Multitool. För 22g fick jag med mig en liten sax, nagelfil och kniv.

Kläder
Shorts och T-Shirt: Körde med The North Face Better than naked-serien. Mycket snack om vilken färg som är bäst i värmen men det är mest snack, kör med en tröja du är bekväm med. Shortsen ville jag ha lite fickor på då jag inte hade någon magväska så dessa shorts var perfekta. Hade med mig en Raidlight Ultralight-tröja också som ombyte på kvällarna.
Strumpor: Injinji Liner Crew och Smartwool PhD Run. Många tipsade om att köra med dubbla strumpor för att skydda fötterna, ett mycket bra tips! Tog med ett extra par, skönt att få rena strumpor mitt i veckan, kanske mest mentalt
Keps: Raidlight Sahara Sunhat, välventilerad keps med solskydd för nacken
Dunjacka: Velade länge och väl om jag skulle ta med mig en jacka men det slutade med att jag tog med mig en OMM Rotor Smock, väl värt de 260g den väger. Det var skönt att dra på den när det blev lite ”kallare”. Om du velar som mig, ta med en jacka ner och testa hur det känns första natten och sen kan du skicka iväg den i den stora väskan
Buff: Borde ingå i den obligatoriska utrustningen! Hade min runt halsen under dagarna, lätt att dra upp och gömma ansiktet under sandstormarna. Sen ger den lite mörker under eftermiddagarna när man vilar ögonen lite
Solglasögon: Bliz Active Tracker

Skor
Inov-8 Race Ultra 270. En av mina favoritskor som jag tränade oerhört mycket med innan. Dock tränade jag inte att gå mycket i dom vilket orsakade en del blåsor under den långa dagen. Skovalet är oerhört individuellt så kör det som passar dig bäst, trailskor är inte ett måste men kanske att föredra då de är lite slittåligare. Man läser mycket att man ska välja 1-2 storlekar större men det kan kan göra med skada än nytta då fötterna sitter sämre i större skor.
Gaiters: ÅK INTE UTAN DESSA! Då kan du lika gärna kasta pengarna i närmsta sjö och stanna hemma. Jag fick mina påsydda i samband med att jag köpte mina skor i England men det finns säkert skomakare i Sverige som fixar detta.

15724967_10154978294012216_4242064498058449064_o
Var smartare än denna killen och fixa gaiters till skorna!

Övrig utrustning
10st säkerhetsnålar – 3g
Kompass: Silva Field – 28g. Användes aldrig men säkert en duglig kompass, om man vet hur man använder den ordentligt
Tändare – 19g
Visselpipa – 3g. Här kanske det kan bli ett minus på ryggsäcken ändå, många andra ryggsäckar har visselpipa inbyggt. Hade ingen användning av den ändå
Tropiskt desinfektionsmedel – 2g. Små tvättlappar från apoteket, annars kan man ta med en mindre flaska jod
Giftsug: Aspivenim – 28g. Visserligen såg jag spindlar och skorpioner men jag valde att inte gosa med dom så jag behövde aldrig plocka upp den. Ett munstycke och själva sugen, resten lämnar man hemma
Signalspegel – 26g
Överlevnadsfilt – 40g
Extrabatterier – 23g
Solskydd: En tub från Tingerlaat och en från Lifesystem – 45g. Båda SPF50 men jag slarvade en del med insmörjningen och brände mig ganska ordentligt på armarna och knävecken
200 Euro – 2g
Pass – 42g
EKG och hälsodeklaration – 14g
Garmin Virb – Tog väldigt lite bilder dock
Garmin Fenix 2 – Tog med fel laddsladd så användes bara som klocka
Powermonkey Discovery charger – 118g. Hade ju fel sladdar med mig så även denna hade jag klarat mig utan
Bodyglide – 42g
Blås & Sanitetskit från Myracekite.com – 41g+82g
Toarulle – Utan kartongrullen

20160403_153232
All utrustning innan nedpackning

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: