Pryltest – Nike React Pegasus Trail 4

Nike Pegasus har länge varit en storsäljare hos Nike och stigversionen är nu uppe i sina fjärde upplaga. En utomordentligt bra door-to-trail-sko under sommaren-halvåret men inte ett alternativ så fort det blir lerigt ute. Så kan man väl sammanfatta mina tankar om Pegasus Trail 4.

En kategori av skor som dykt upp under de senaste åren är door-to-trail. En sko som ska klara asfalten på väg till skogen lika bra som skogen. Det brukar väl oftast betyda el-ljusspår eller dylikt så kraven för skogen är väl inte överdriva och man kan väl argumentera för att det bara är ett säljknep för att sälja mer skor.

Hela sulan är gjord av React-skum, enligt Nike, deras mest responsiva skum någonsin. Detta gör Trail4 till en riktigt bekväm sko. Men någon vidare respons från skorna vet jag inte om jag känt av, kanske springer jag för långsamt?

Så länge terrängen inte är för stökig eller brant känns skorna stabila men med ett drop på 10mm kan skorna kännas aningen instabila under de förhållandena. Brukar man stuka fötterna lätt kanske man ska titta på en annan modell.

Ovansida ser luftig ut men skenet bedrar. Fötterna känns varma ganska fort och dräneringen är långt ifrån bra. Ännu ett tecken på att Trail4 ska användas under torra förhållanden.

Hälpartiet är ganska styvt och orsakade en del smärta i början. Det mjuknar till sig efterhand men även efter snart 100 kilometer i skorna så uppstår en del skavsår.

Flywire-tekniken fungerar bra för snörningen och foten sitter fast bra runt hälen. Att behöva stanna och knyta om har ännu inte behövts. Det är sällan en avgörande detalj men ytterst irriterande med skor som behöver knytas om alldeles för ofta.

Ska man gnälla på något så skulle snörena kunna vara något längre, 2-4cm bara.

Undersidan är helt ny sedan föregående modell med nytt gummi och nytt mönster. 4mm dubbar, vilket känns som standard nu. Greppet i dessa sägs vara bättre men något vidare förtroendegivande grepp finns inte. Ett lätt sommarregn går väl an men inte mycket mer än så tyvärr.

Prismässigt hittar vi Trail4 runt 1500 kronor och det känns inte helt orimligt dyrt. Ovan färgkombination är dammodell då jag hittade min storlek, i dammodellen för knappa 600:-. Misstänkte att det utöver färgerna inte var några skillnader på skorna och det är inget jag märkt av heller.

För den som mest springer elljusspår och lite asfalt till/från så är dessa verkligen värd en titt. Välbeprövade material och en bra byggd sko som kommer ge många mil innan det börjar gå sönder. Ska man ut mer på stigar under höst/vinter/vår så borde man titta åt ett annat håll.

Läs också detta:

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: