Tankar om nya UTMB

Då var det så dags igen för UTMB att förnya sig! Denna gången har man allierat sig med Ironman för att skapa UTMB World Series. Och precis som förra gången får man dåliga vibbar!

Kvar finns Running Stones, en sten = en plats i lotteriet till den stora finalen i Chamonix. Nytt är ett Performance Index från tävlingar med i serien, liknande ITRA:s. Borta verkar poängsystemet vara.

Loppen delas nu in i fyra olika nivåer:

UTMB® World Series Finals 
Dags att utse drottningar och kungar, på tre olika distanser! OCC – 50km, CCC – 100km och UTMB 100 miles

UTMB® World Series Majors 
Som en sorts kontinentfinal där man vid målgång minst dubblar sin chans att komma till finalen, antar att det betyder två eller tre Running Stones vid dessa lopp. Det kommer vara minst ett lopp per distans (50km – 100km – 100 miles).

UTMB® World Series Events
Hela listan på lopp har inte publicerats än men just nu ser det ut såhär:
UTMB® Mont-Blanc (Frankrike, Italien, Schweiz), Val d’Aran by UTMB® (Spanien), Thailand by UTMB® (Thailand), Panda Trail by UTMB® (Kina), Gaoligong by UTMB® (Kina), Tarawera™ Ultramarathon by UTMB® (Nya Zealand), Ultra-Trail Australia™ by UTMB® (Australien) och mozart 100® by UTMB® (Österrike)

Lopp som redan nu finns under UTMB / Ironman paraplyet, lämpligt nog. Dessa lopp genererar en Running Stone vid målgång.

UTMB® World Series Qualifiers 
Merparten av loppen hittar vi här, beskrivs som en inkörsport till serien och sporten. Några Running Stones finns inte att hämta här utan man får lite vagt beskrivet privilegierad tillgång till World Series Events, vad som nu menas med det.

Jag tycker det är en trist väg att gå. En väg som enbart har valts för att fylla fickorna med pengar för organisationerna bakom.

Utan att ha hela listan på lopp i UTMB World Series Events så kan man ju räkna med två saker:
* Chanserna man har att samla poäng/stenar har sjunkit ordentligt i och med det här systemet.
* Så länge intresset är på topp för UTMB så kommer startplatserna till dessa lopp vara sjukt eftertraktade och det kommer antagligen vara väldigt svårt att ens få en plats här.

Kanske borde man inte bli förvånad över det här draget från UTMB ändå. Förra året startades Spartan Trail World Championship, något behövde göras och med tanke på hur byUTMB-loppen utökats så var väl en världsserie nästa steg.

Och på tala om Spartans serie, där finns några lopp som verkligen ser coola ut. Extra kul att KIA Fjällmaraton är med, där dyker man ju faktiskt själv upp i sommar!

Personligen kommer jag nog släppa tanken på att en dag stå på startlinjen till UTMB och istället vara nöjd med att jag i år får chansen att testa på delar av banan under TdS.

Vad tycker ni om UTMB:s nya upplägg?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: