Pryltest – Altra Lone Peak 5.0

Pryltesterna duggar tätt nu och återigen är det dags för ett märke som jag inte sprungit i på ett par år!

Lone Peak-serien från Altra har tagit sig upp på modell 5.0 nu och även om jag känner igen mycket från 2.0 så känns mycket annorlunda också.

Konceptet är fortfarande detsamma, bred tåbox för ett naturligt rörelsemönster för tårna och noll dropp. Har man aldrig sprungit med skor med noll drop rekommenderas såklart att man tar sig lite extra tid och låter kroppen vänja sig långsamt vid den något annorlunda belastningen som man kan känna, framförallt i vaderna.

Det första som slog mig var hur mjuk skon kändes, framför allt runt hälen. Detta gör också att det är riktigt svårt att få fast hälen ordentligt. Skorna ger inte mycket support för vristerna och man känner sig ganska sliten efter längre pass.

Smågrus har en större tendens att leta sig in i Lone Peak 5.0 än andra skor jag har, antagligen på grund av den mjuka hälen och det är väldigt irriterande. Nu har ju Altra förberett för användande av gaiters men sånt vill man helst slippa springa med känner jag.

Jag hade svårt att få fast fötterna ordentligt och gled runt mycket vilket orsakade en hel del obehag med brännande fotsulor. Att kombinera Injinji-strumpor med skorna löste det mesta av problemen, aningens tjockare än de vanliga strumpor jag springer med.

Nytt för Lone Peak 5.0 är materialet till sulan. Som alltid med nya material från skoföretag så är det här det bästa som hänt och ambitionen från Altra med Ego är att den ska kännas både snabb och snärtig men samtidigt bekväm och mjuk – den heliga graalen för dämpning på en sko! Har detta lyckats? Kanske på det vetenskapliga planet men helt ärligt, jag tycker det känns som vilken annan sko som helst. Bekväm och mjuk är den absolut, snabb är den om jag väljer att springa snabbt men någon vidare snärtighet kan jag inte säga att jag märkt av.

Greppet på Lone Peak 5.0 har inte övertygat mig än. På de leriga och blöta stigar vi har nu under våren har jag verkligen inte känt någon stor tillit till att greppet kommer finnas där jag behöver det. Altra verkar ha gjort dubbarna mindre aggressiva för att modellen ska fungera på alla typer av underlag.

Leran fastnar också väldigt lätt under skorna och är väldigt svår att bli av med.

Överlag så blir betyget ändå godkänt och skorna kommer få en plats i skorotationen, mer kanske i sommar när det är torrt ute. Någon sko för användande under TdS är det troligtvis inte, så bra klickade vi inte.

Annons

6 kommentarer på “Pryltest – Altra Lone Peak 5.0

Add yours

 1. Grymt bra recension! Var lite sugen på att testa dessa men avvaktar nog. Dom verkar åtminstone tåliga. Ser fram emot nästa pryltest!

  Gilla

 2. Mycket kul att läsa dina prytester! Har du testat vätskebälten ? jag är på jakt efter ett bra men tycker inte jag hittar nåt om sitter bra och inte skumpar massor eller att flaskorna trillar ur 😦
  har en superbra rygga från Salomon med vätskeblåsa men den kör jag på långpassen. Känns overkill att ha den på kortare pass men behöver ju ändå ha vätska med så tar gärna emot tips om du har några.

  Gilla

  1. Enda bandet jag testat är från Naked och det är riktigt bra. Rymmer iaf 1L vatten, mobil, nycklar och vindjacka utan att skumpa runt för mycket. Kostar runt en 500 så inte överdrivet dyrt heller

   Gilla

   1. Hej igen! Ville bara igen verkligen tacka för tipset. Sprang med bandet från Naked idag. och det var verkligen toppenbra! Hade aldrig tänkt på att testa just det om du inte tipsat!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: