Pryltest – Petzl IKO Core

Mörkrets säsong är åter här och behovet av en bra pannlampa är stort nu om man vill fortsätta kunna njuta av skogens alla stigar. Jag har den senaste månaden sprungit med Petzl IKO Core.

Lång batteritid, bra ljus och så lätt som möjligt. Mer än så kräver ju inte vi som löpare av våra pannlampor även om vi samtidigt är medvetna om att det är snudd på omöjligt att checka av samtliga.

Konceptet med batteri bak på huvudet och lampa fram är inget nytt men IKO Core har ett nytt band kallat AirFit. Ett ”halv hårt” band som sitter riktigt bekvämt runt huvudet, jag vågar nästan säga att det är det skönaste jag använt.
Många lampor har band som ger en lätt huvudvärk efter en stunds användning, detta är inget jag upplevt på IKO Core.

Lampan är imponerande tunn och enheten väger in på endast 79 gram. 500 lumen på 79 gram, ett krav avbockat!

En knapp – tre olika ljuslägen (6-100-500). Enkelt.
6 lumen har 100h brinntid, inget man någonsin kommer använda. Lampan orkar på detta läge knappt ner på marken.
100 lumen har en brinntid på 9h. Samma här, inget man kommer använda men det är mer användbart än 6 lumen iaf.
500 lumen är läget som fungerar i skogens mörker men då är vi nere på en brinntid på 2.5h. Är man torsk på höga lumen-tal så är IKO Core ingen lampa att titta två gånger på men min egna uppfattning är att jag inte behöver mer än 500 lumen för att se ordentligt. Det är dock ingen lampa jag skulle ta med mig på längre ultralopp med nattlöpning. Inte på grund av styrkan dock utan batteritiden. Finns krav på reservlampa däremot så skulle jag absolut kunna slänga ner denna i väskan, även om den inte blir jätteliten när man viker ihop den.

Ett uppladdningsbart batteri ingår vid köp men som sagt, ska man vara ute hela natten behöver man ett par stycken. Det går att använda vanliga AAA-batterier men då reduceras ljusstyrkan till 350 lumens.

Batteriluckan i sig är också upphov till minuspoäng. Det är omständigt att ta sig in till batteriet, såklart för att skydda batteriet mot fukt men det borde gjorts bättre. I hemmets lugna vrå har man nerver för att fippla lite men med kalla händer, ute i en mörk skog. Då vill man gärna kunna byta batteri så friktionsfritt som möjligt.

Så. Två av tre baskrav lyckades Petzl IKO Core bocka av. Jag kommer definitivt fortsätta använda den under hösten och vinterns träningspass, utan att känna behov av mer lumen eller längre batteritid.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: