Pryltest – Inov-8 Roclite G290

Inov-8 Roclite G290 har varit mina absoluta favoriter sedan förra sommaren. Jag har följt Roclite-serien sedan 243 som fortfarande är min måttstock för alla nya skor jag testar. Nu när jag snart är inne på mitt andra par av Roclite G290 och coronaviruset har gett lite extra tid över så är det dags att få ner mina tankar i ett pryltest!

Efter allt snack från Inov-8 om grafen, att världens tuffaste grepp nu kommer från Inov-8 och att det är 200 gånger starkare än stål. Hur bra är det med grafen i sulan då?
Roclite G290 är mitt andra par skor med grafen och jag har sprungit med vanliga Roclite 290 också under 2019 och rent spontant blir mitt svar att det är lika bra utan som med. Greppet har varit likvärdigt mellan modellerna men G290 tål slitage bättre och sulan har varit fräschare längre.
Sulan och greppet har väl aldrig varit en svaghet på skor från Inov-8, utan det har alltid varit meshen på ovansidan som kastat in handduken lite för tidigt. Det är sant även på Roclite G290 men jag har ändå klarat mig till ungefär 50 mils löpning innan man börjar se lite tecken på hål.

G290 har 4mm drop, vilket är det jag trivs allra bäst med och klarar att springa långa dagar med. Gillar man ett högre drop finns G275 med 8mm. På stigarna så är känslan riktigt skön, bra skydd när det behövs men annars så ”känner” man stigen under foten på ett bra sätt.

Sulan har 6mm dubbar och funkar bra i de flesta typer av terräng, även om de trivs allra bäst på torra stigar. På leriga stigar funkar skorna helt okej, våta stenar och stockar är inte riktigt greppet med. Inte heller när det blir mer än bara normal-lerigt, då räcker inte dubbar riktigt till.

För några säsonger sedan ändrade Inov-8 från sina Standard / Precision till en ny ”Shoe fit scale”, en skala på 1-5, där tåboxen blir rymligare ju högre upp man kommer på skalan.
Roclite G290 ligger på en trea på skalan och känns alldeles lagom tighta.

Det var länge sedan jag klagade på skosnören men dessa på Roclite G290 är ingen favorit. Inte riktigt lika illa som de tunna som användes på X-Talon 212 under en period men ändå värt att nämna även om det är småsaker. Svåra att knyta med handskar och knuten går ofta upp. För att inte klaga på skosnören så tycker jag att man ska klara en löprunda på en enkelknut utan att behöva knyta om, det har fungerat sisådär med Roclite G290!

Så, om det är dags att skaffa lite nytt inför våren och sommar så skulle jag absolut kunna rekommendera dessa. Jag har haft en lång kärleksrelation med den här Roclite-serien och G290 är inget undantag. Det har varit min go-to sko sedan jag skaffade den och kommer att vara det när jag kommer ut i skogen igen efter all rehab!

På återseende! Nästa pryltest blir också ett par skor, från ett annat märke som jag velat testa ett tag men som dragit ut på tiden eftersom jag sprungit ytterst lite denna vinter!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: