Pryltest – Jackor

Adobe_20191025_210709
Nu när hösten och vintern har sparkat in salongsdörrarna ordentligt så börjar det bli dags att byta kläder i garderoben och ta fram jackorna. Till denna höst / vinter har jag bytt ut 75% av jackorna i min ägo och tänkte därför passa på att förmedla mina tankar om dessa till er. Så, för den lika prylintresserade som mig kommer här ett långt inlägg om dessa.


Vindjacka
Räddningen på blåsiga fjälltoppar under sommaren och en riktigt go-to-jacka under vår/sommar/höst. Förutom vikten så håller jag nog packmöjligheten som den viktigaste aspekten när det ska letas efter ny vindjacka. Inov-8s Windshell Windproof klarade sig igenom båda dessa krav. Med en vikt 96g är det inget man direkt känner av i ryggsäcken.inCollage_20191212_115846263Jackan packas lätt i bröstfickan, bra än så länge men drar du däremot upp dragkedjan helt och hållet så är det ett mindre helvete att få upp den. På deras andra modeller så finns det snören på båda sidor av dragskon men inte på denna, ett stort minus på en annars bra vindjacka. Finns iofs ett snöre för att hålla ihop allt men en fungerande dragkedja hade uppskattats mer.Adobe_20191117_085516_1För riktigt blåsiga dagar så finns en luva, något jag varken använder eller uppskattar men den finns där. Som tur var kan man rulla ihop den och knäppa ihop vid kragen, out of sight, out of mind så att säga.

Den är inte vattentät men den klarar av en del vatten, duggregn har inte varit något större besvär men börjar det regna mer är det nog läge att byta jacka. Den är även väl-ventilerad både under armarna och på ryggen.inCollage_20191212_120023680
Slutsatsen är att jackan får godkänt. Den gör det den ska under blåsiga dagar. Enkelt att packa ihop, lätt att bära med sig men ett stort minus att man inte kan nyttja dragkedjan när man packat ihop den.


Regnjacka
Kanske den viktigaste jackan av de allihopa. Med en riktigt bra klarar man sig igenom i stort sett vilket väder som helst. Många ultralopp nere i europa har också rätt hårda krav på regnjackan och även om det kostar en hel del vid inköp så kan priset enkelt motiveras när man fastnar ute i riktigt grisväder.
inCollage_20191212_115930986
Luva och ett minimum regnskydd på 10.000 schmerber brukar vara standardkrav på ultralopp, värt att tänka på om man ska köpa nytt och har ambitioner att springa nere på kontinenten. Mitt val av jacka landade på Inov-8 Stormshell. Med 20.000 vattenpelare, tejpade sömmar, luva och bra packmöjligheter borde alla som letar regnjacka kasta ett öga på den här. För synlighetens skull i höstens jakttider valde jag den tok-gula färgen så man verkligen syns och inte förväxlas med en älg.

Även denna packas enkelt och smidigt i bröstfickan men till skillnad från vindjackan så är regnjackan försedd med snöre på båda sidorna av dragskon när jackan är i nedpackat läge och man kan väldigt snabbt och enkelt få ut jackan därifrån. Med en vikt på 175g får man mycket skydd till en låg vikt.Adobe_20191117_085444_1Många regnjackor jag klämt och känt på prasslar nått djävulskt, kanske framförallt min senaste från Gore. Materialet i den här är mjukare och inte alls lika prassligt, utan att tumma på skyddet från regnet. Luvan går att tighta till runt huvudet när man använder den men annars så går den ej att rulla ihop, ett litet minus från oss som ogillar luvor.
inCollage_20191212_120035939.jpgTotalt sett så är jag mycket nöjd med årets upplaga av Stormshell. Lätt att packa upp och ner. Hyfsat låg vikt och mycket bra skydd mot regnet gör den väl värd sitt pris.


Softshell-jacka
När temperaturen börjar krypa ner mot nollan så tycker jag att det är skönare med en lite tjockare jacka, som klarar både regn och vind. Lite extra vikt får man räkna med jämfört med en vind eller regnjacka men det kan det vara värt, speciellt eftersom jackan fungerar alldeles utmärkt ner till iaf -10 med rätt kläder under.
inCollage_20191212_115951741
Till skillnad från de andra jackorna går det inte att packa ned denna på ett smidigt sätt men jag har sällan denna jacka i väskan, utan nästan uteslutande på från start så för mig är detta inget större minus.


Vinterjacka
Tungviktaren och kanske den minst använda, iaf under löppassen. Oftast har jag med den som värmeplagg under fikapauser på långa turer men den figurerar nästan oftare som vardagsjacka nu under hösten.
inCollage_20191212_120002240
Precis som regnjackan och vindjackan packas den ner i innefickan. Såklart tar den mer plats men den får utan problem plats i löparryggsäcken. Aningens tung (447g) för att ta med sig på varje pass men då det finns ett syfte att ha den med sig är den guld värd!Adobe_20191117_085411_1


Man kan ju nästan tro att man är sponsrad av Inov-8 men så bra är man inte, det är snarare så att jag sponsrar Inov-8. Vilket eller vilka märken man föredrar är ju som med allt annat än smaksak, jag har sedan några år hålls mig till just Inov-8. Mycket tack vare den höga kvalitén och det breda utbudet av både kläder och skor som passar mig bra.

Har du inte fått nog av prylar så finns några av mina senaste testet att läsa på länkarna här nedanför, annars tar vi farväl och ses vid nästa inlägg!

apex_1_originalnewdesign_1_original

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: