Pryltest – Coros Apex

apex_1_original.jpg2019 får väl räknas som året då Coros slog igenom ordentligt och kom att bli en riktig utmanare till de två stora giganterna på området. En efter en har de stora stjärnorna på ultra-scenen signats upp av märket och lovorden haglar såklart. Eftersom jag aldrig blev riktig nöjd med min Suunto 9, vare sig med Movescount, den nya appen eller touchscreenen så fick det bli ett byte även för mig.

Coros lineup består i nuläget av tre stycken modeller där Pace är instegsmodellen, Vertix står högst upp och så har vi Apex som ligger däremellan.

vs_3_original
Aningens mer slimmad design från Coros

Men båda klockorna vill åt oss ultralöpare som behöver lång batteritid och det är väl det första man brukar titta på, som ultraintresserad, så vi börjar där.
Det skräds inte med orden, varken från tillverkaren eller deras atleter. Just den 46mm Apex som jag skriver om klarar 35h på normalt GPS-läge, dvs mätning varje sekund. På ultra-Max läget klarar den 100h och ändå väger klockan ändå bara 55.3g, snacka om batterier på steroider. De officiella siffrorna ser fantastiska ut men är den verkligen så bra? När jag slog på klockan första gången så hade den 78% juice kvar. Efter två veckors användning, med 24/7 mätning av puls, höjd, sömn etc. och 6-8h träning per vecka så fegade jag ur dagen innan ett längre pass i hammarbybacken och laddade den när den var nere på 10%. Det är inte bara säljsnack, Apex levererar verkligen bra med batteritid.

Rent form och designmässigt är jag ett stort fan av klockan. Jag gillar att det inte syns, knappt ens på nära håll att det är en så kompetent träningsklocka. En knapp och ett rullhjul styr hela enheten. Armbandet byts enkelt ut om man vill testa lite nya färger, även om utbudet inte är jättestort.  Det finns ett visst knarr i armbandet som jag i alla fall uppfattar som aningens störande, förhoppningsvis försvinner det med tiden då gummit mjuknat lite.Baksidan ser ut som andra klockor med optisk pulsmätning. Min uppfattning hittills är att mätningen är bättre än Suunto 9, som alltid hade en 10-minuters pulstopp innan den stabiliserades och blev bättre.Coros-appen är på många vis väldigt lik Suuntos men jag håller Coros som den bättre av de två just nu. Det krävs inte många minuter innan man fått grepp om saker och ting. Superenkelt att ändra urtavla, ändra vad man vill se för siffror när man tränar eller ladda upp en GPX-fil att följa när man är på outforskad mark.Några invändningar på gps-mätningen har jag egentligen inte, den gör det den ska göra. Några större avvikelser från tiden innan med Suunto 9 har jag inte märkt av heller.

Prismässigt ligger Coros Apex på strax under 4000 för 46mm-versionen och strax över 3000 för 42mm. Skillnaden mellan klockorna är inte jättestora, allt är mest bara lite mindre på den mindre versionen. Lite mindre batteritid, lite mindre skärm och upplösning. Båda har safirglas men boetten är gjord i titan (46) eller keramik (42). Som sagt, små skillnader och vad man väljer beror kanske mest på hur stora eller små handleder man har.

Överlag är jag väldigt nöjd med bytet. Eftersom jag uteslutande använder klockan till löpning så passar den mig perfekt. Det är ingen nackdel att det inte finns 80 olika aktivitetstyper, de 11 som Coros har fungerar ypperligt.
Kvalitén känns minst lika bra som övriga tillverkare och det har inte snålats med sämre typer av material.

Finner man inget behov av att ha Spotify/kreditkort osv under sin dagliga träning så behöver man inte lägga ut 8-1000 kronor. På en marknad med skenande priser anser jag Coros Apex vara en väldigt kompetent utmanare till ett faktiskt rimligt pris.

Annons

En kommentar på “Pryltest – Coros Apex

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: